Pepparkakor utan gluten och vitt socker

Dessa gjorde vi till halloween och fick då bli fladdermöss. Dessa gjorde vi till halloween och fick då bli fladdermöss.

Mina barn äter inte som de flesta barnen gör utan de äter inte gluten, godis, chips, kakor, läsk eller annat med socker varken hemma eller någon annan stans. 
Använder vi någon form av sötning kan vi ta lite honung men eftersom de inte äter sött eller är vana vid det frågar de inte heller efter det utan en banan i ett bakverk för dem är jättesött. Något de däremot gärna ville att jag skulle hitta en lösning på var pepparkakor. De gillar pepparkakskrydda i filmmjölk så därav hemmagjord pepparkakskrydda.
Detta recept skapar samma smak och konsistens som de pepparkakor de flesta är vana vid att äta.

Pepparkaksdeg :

1 dl honung eller 175 gram kokossocker
75 g smör (går att byta mot kokosolja om du inte tål mjölkprotein)
3 dl havremjöl (ännu bättre får du om du mäter upp 135 g)
1 ½ dl bovetemjöl (90 g)
1 dl mandelmjöl (går att byta ut mot 1/2 dl bovetemjöl till om du är allergisk) (45 g)
1 ägg
9 tsk av hemmagjort pepparkakskrydda (6 tsk ingefära, 9 tsk kanel, 6 tsk kardemumma, 6 tsk kryddnejlika)
1 krm salt
1 tsk bikarbonat
1 ½ tsk fiberhusk (hittar du bland glutenfria produkter i mataffären)
extra kokosolja utan smak till utbakningen

Instruktioner:
Häll honungen i en tjockbottnad kastrull tillsammans med smör och låt koka upp på medelvärme.
Tillsätt pepparkakskryddan och dra av katsrullen från värmen. Låt svalna lite medan du blandar ihop mjölerna, salt, bikarbonat och fiberhusk i en bunke.
Använd en matberedare med knivar, elvisp eller en degblandare för att kombinera ihop degen. Börja med mjölblandningen och medan matberedaren är igång, häll i den varma eller ljumna sockerblandningen. Låt matberedaren gå ett par minuter, du kanske får skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr.
Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren ytterligare någon minut.
Låt sedan degen vila/svälla i matberedaren eller bunken i ytterligare 5 minuter vartefter du kan korrigera konsistensen på degen med lite extra bovetemjöl tills du har en fast, men något kladdig deg. D.v.s så att den liknar helt vanlig pepparkaksdeg. Är den fast när du stoppar den i kylen har du tagit för mycket mjöl. Därav är det bättre om du har möjlighet att väga upp
Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten.
Kavla ut degen tunt med hjälp av rismjöl eller kokosolja.
Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 165-170˚C i 6-8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna. När de svalnat ska de vara hårda.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln