Lucka 14 - härliga grönkålen

Grönkål är bland det godaste jag vet. Perfekt grönsak såhär års då jag gärna ser till att äta efter säsong och finns mycket av grönkål lokalt producerat i Halland.

Jag har två favoriter när det kommer till sallad på grönkål. Den ena passar bra när övriga maten är ganska fet och du vill ha lite fräscha smaker som bryter av! Den andra är lite syrlig men liknar en coleslaw och passar bättre när maten i övrigt är lite mindre fet. Jag kan själv annars tycka att det växer lite i munnen.
Såklart är det bra om du väljer frukt/grönsaker som är ekologiska!
 

Gönkålssallad med äpple och valnötter samt citrusdressing

Grönkål
1 äpple eller 2 små vinteräpplen
1 dl valnötter
1 apelsin eller 2 clementiner
(går att smula i ädelost också)
 

Dressing
2 msk av saften från en citron + rivet skal
4 msk olivolja (kallpressad)
salt/peppar
 

Börja med salladen (använd bara bladen och inte stjälkarna. Skölj och strimla bladen.
Riv äpplet grovt.
Skala clementinerna/apelsinen och skär i lagom bitar.
Hacka valnötterna grovt.
Blanda allt.

Rör ihop dressingen och häll över. Blanda! Låt salladen tärna stå någon timme och dra åt sig smakerna innan servering.
 

fa300 g  grönkål
0,5 st  gul lök
1 st  äpple alt 2 små
0,5 dl  majonnäs (fullfet)
1,5 dl  crème fraiche (34%)
2 dl  valnötskärnor eller om du inte tål nötter använd pumpafrön
 Salt/peppar
Kan också toppas med blåmögelost för den som gillar det och dekoreras med apelsin

Börja med salladen (använd bara bladen och inte stjälkarna. Skölj och strimla bladen.
Riv äpplet grovt.
Hacka valnötterna grovt.
Lägg i creme fraiche och majonnäs.
Salta/peppra efter smak.
Gott att ha i lite sting i också som lite chili.
Blanda allt. Njut!