Mejeri- och glutenfri smörgåstårta

Smörgåstårtan räcker till ca 10 personer
Jag har valt at ha 1 lager och toppade med röran även på toppen.

Formfranska
(kommer från Birgitta Höglund)


8 ägg
1 burk kokosmjölk à 4 dl
2 dl kokosnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosolja
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
2-3 tsk salt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.
Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.
Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.
Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.
Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.
Skär skivor på längden eller tvären, om du vill göra smörgåsbakelser.
Förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Laxröra & räkröra 
300 g varmrökt lax
100 g handskalade räkor
4 dl majonnäs (hemmagjord på äggula, dijon, balsamvinöger, salt, peppar, citron och rapsolja)
6 ägg
1 finhackad lök
1½ msk pressad citron
½ dl finhackad dill
Salt och vitpeppar

Blanda ihop allt med en gaffel till en röra

Jag penslar alltid bröden med citron innan jag lägger emellan toppingen för att få brödet färsk och mjukt och inte degigt. 
Tårtan görs med fördel dagen innan :)
Garnerat med avokado, wasabihavstång"rom", citron & på sidorna spenatblad

Etiketter: recept

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln