Histaminintolerans

Bild lånad från google Bild lånad från google

Det finns en intolransreaktion mot bioegna aminer varav den vanligaste intoleransen är histaminintolerans. Histamin är en protein som kroppen producerar vid allergi. Förutom det så finns histamin i en rad olika livsmedel:
- ostar
- makrill
- tonfisk
- anjovis 
- sardiner
- rödviner
- spenat
- tomater
- surkål
- sojasås
Även lång lagring av mat, hög temperatur och dålig hygien ökar mängden histamin.

Aneldningen till att man reagerar är att vissa saknar permanent eller tillfälligt liten produktion av enzymet DAO som ska bryta ner histamin i tunntarmen.  Histamin finns nämligen i kroppen för att aktivera immunförsvaret. Det har viktiga funktioner att fylla i flera av kroppens system. Som neurotransmittor i hjärnan, reglering av magsyraproduktion, blodkärlens genomsläpplighet, muskelkontraktioner med mera. Histamin finns i nästan hela kroppen och de högsta nivåerna hittar man i magen, lungorna och huden. Histamin behövs också för att försvara kroppen mot sjukdomsframkallande bakterier, virus och parasiter. Det aktiverar nämligen immunförsvaret och mobiliserar det till motattack.

Symtom är:
Mag-tarmbesvär (illamående, kräkningar, buksmärtor, gaser, ballongmage och diarré)
Hudbesvär (eksem, nässelfeber, flush, klåda och rodnad)
Huvudvärk och migrän
Astmatiska besvär, nästäppa, nysningar, rinnande näsa
Hjärtklappning, hjärtarytmier, blodstrycksfall, brännande känsla i mun och svalg
Yrsel
Andra allergiliknande symtom

Det finns de ämnena som du bör undvika tillfälligt och utvärderea efter 2 månader sedan finns det de som du bör undvika 

Etiketter: intolerans

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln