Länge leve mackan - eller?

I Sverige är det många (och säkert flera länder i främst skandinavien) som blir ställda om de inte kan äta mackor till frukost eller erbjuda det som mellanmål till barnen. För det första finns det mer eller mindre hälsosamma val att välja. Fixar du gluten, välj ändå helst utan vete, använd istället rågmjöl och bröd med hela korn. Gärna surdegsbröd. Bröd på surdeg (och då pratar vi inte fabriksbakade surdegsbröd med 1 % surdeg i...) har lägre GI-värde, bättre mineralupptag än ett bröd bakat utan surdeg. Dock vill jag slå ett slag för att det finns goda alternativ utan de tradiotinella mjölet där du kan använda mandelmjöl, solrosfrön, bovete, zuccini, blomkål eller varför inte ett vitkålsblad.
Inte bara andra alternativ till bröd utan också vad du kan toppa mackan med.

Mandelfrallor
.50 g smör
2 st ägg
2 dl yoghurt eller cremé fraiche
0,75 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl eller 1 dl kokos- eller sesammjöl om nötfritt
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
2 tsk vallmofrön (eller exempelvis solrosfrön, pumpafrön, sesam, riven ost etc)
Ställ in ugnen på 175 grader.
Vispa samman ägg, "halvsmält" smör (så det lätt går att blanda ihop), yoghurt, salt och bakpulver.
Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
Rulla till 6 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön.
Grädda i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Detta recept är en favorit hos oss till frukost eller till en god soppa och kommer från www.jillsmat.se

Alternativ topping:
Hummus

1 burk eko kikärtor ca 400 gram
3 msk tahini
0,5 dl smält kokosolja
1 klyfta vitlök
0,5 msk citronsaft
Häll av spadenf rån kikärtorna. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare. Tycker du att konsistensen är för stabbig tar du mer olja. Smaka av med salt, peppar och ev mer citron.

Cashew och basilikaost
2,5 dl blötlagda cashewnötter (öve natten). Kan också använda solrosfrön om du inte tål nötter.
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 tsk citronsaft
2 tsk äppeklcidervinäger
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar efter smak.
Mixa alla ingredienserna med stavmixer eller i matberedare till du få en slät konsistens. OBS! tar lite tid.

Avokado
Mosa en avokado och strö på örtsalt

Nötsmör
Mixa till exempel hasselnötter eller cashewnötter, tillsätt några nypor havssalt. Goda smaksättningar är raw kakao eller gurkmeja. Nötsmör tar tid att göra så ha tåla mod. Egen nutella gör du genom kakao, houng, havssalt och hasselnötter samt lite kokosolja.

Fröknäcke
2 dl sesamfrön
2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 msk pofiber
3 msk fiberhusk
1-2 tsk havssalt med jod eller himalayasalt
5 dl vatten

Låt fröna stå med  5 dl vatten i över natten. Allt rörs ihop. Låt stå i 5 min och smeta sedan ut det med blöta fingrar över TVÅ plåtar med bakplåtspapper. In i ugnen i cirka 3-4 timmar på 90-100 grader, ut med plåten efter halva tiden, skär knäckeskivor i önskad storlek.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln