Decemberboost 20 - fira en hälsosam jul

Gott på julbordet:
Jul är en härlig högtid på många sätt och framför allt när det kommer till julbordet finns många delikatesser och vi kostar på oss extra fin kvalité men framför allt att laga mycket från grunden.
Generellt sett är julmat bra mat men man skall akta sig för det dolda sockret som finns i mycket av de färdiga produkterna och totalt sett under dagen kan det bli mycket. Det vill säga det du absolut äter mest av se till att göra det från grunden.  Det du kan äta med gott samvete är lax, ägg, grönsaker, ostar, sill kokt ägg, rökt kött samt kort/köttbullar av bra kvalité.
 
Några tips är:
Glöggen: är mycket socker i. Lite bättre alternativ är att smaksätta rödvin med glöggkryddor och låta det dra en liten stund. Det finns också glögg utan tillsatt socker i, tyvärr har de använt sötningsmedel som stevia men det är ändå ett bättre alternativ till den "vanliga" glöggen.
 
Pepparkakor: Baka något med pepparkakssmak som kladdpepparkaka, smaksätta yoghurten eller rosta nötter i pepparkakskrydda. Eller varför inte göra mörka tryfflar och rulla i pepparkakskrydda. Slipper du både vetemjölet och allt socker, eller varför inte baka mina pepparkakor jag la upp recept på i november?
 
Risgrynsgröt: Är du inte ute efter att gå ner i vikt är det inga problem att ta lite av risgrynsgröten eller ris ala malta. Se bara till att den är hemlagad och utan socker. Använd gärna lite vaniljpulver. Vill du gå ner i vikt är det bra att du ser till att julen blir +/- och bör därför välja kesofrutti (se nedan).
 
Godis/choklad/snask: det finns mycket julgodis du kan laga själv. Se nedan. Vill du inte göra eget så gör det enkelt för dig, köp hem några väl utvalda tryfflar av god kvalité och minst 70% kakaohalt. Torrrostade och saltade nötter.
 
Julbord
Lax i alla former
Sill, såklart finns det socker i sillspaden men eftersom vi inte dricker den så överväger det nyttiga i sillen. Var dock försiktig med all sill utom löksill eller matjesill som är inlagda i färdiga röror. Bättre att köpa 5 minuters sill och blanda din egen smaksättning
Prinskorvar, välj alltid en med hög kötthalt
Köttbullar går bra att köpa också, köp dock med hög kötthalt och kika bak på innehållet vad de använt i som bildningsmedel så det hellre är potatismjöl än ströbröd (gluten)
 
 
Laxcheescake
Botten:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor
Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese (naturell)
2 dl fet creme fraiche  (34%)
1 msk finhackad dill
Garnering:
1 burk röd rom
dill och citron
 
Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut ”brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till ”brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen. Bred laxcheesen över brödbotten och ställ kallt i några timmar innan servering. Gör den gärna dagen innan!
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
 
Kesofrutti (ersättning för risalamalta)
1 liten burk keso
Vispgrädde
Vaniljpulver
Blanda en liten burk keso med vispad grädde i valfri mängd. Tillsätt ekologiskt vaniljpulver efter smak. Serveras med hallon eller jordgubbar.
 
Jansson med blomkål - absoluta favoriten hos gästerna
1/2 Blomkålshuvud
1 Lök
150 g Philadelphiaost
Ansjovis
2 msk anjovis
2,5 dl Ekologisk Creme fraiche
1 dl ekologisk Vispgrädde
Salt och peppar
(mandelmjöl)


Gör så här 
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Plocka därefter fram alla ingredienser, du behöver:

Blanda samman philadelphiaost, creme fraiche, vispgrädde, 2 msk ansjovisspad, lite salt och vitpeppar.
Allt vispas så klumpar försvinner och blandas ordentligt.
Skiva halva blomkålshuvudet i halvcentimetertjocka skivor.
Lägger blomkålen i botten på formen, det blir lite smulor men det är inget som gör något.
En gul lök skivas och fördelas i formen ovanpå blomkålen.
Massan bres ut över blomkålen
Strö lite mandelmjöl ovanpå (inte nödvändigt)
In i ugnen ungefär en halvtimme eller tills den fått fin färg och blomkålen mjuknat.
När jansson är färdig, ta ut den och slå av överflödig vätska som bildas i botten! 


Rödbetsssallad
300 gram hela inlagda rödbetor
1 dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche (går givetvis att utesluta och enbart ha majonnäs)
1 litet rött äpple
0,5  gul lök
0,5 msk dijonsenap
salt, peppar
Skala lök och äpple och finhacka.
Finhacka rödbetorna och blanda allt. Smaka av med salt och peppar.
 
Senapssill
1 burk 5 minuters sill
1 msk dijonsenap
2 dl ekologisk crème fraiche
1 st finhackad rödlök
0,5 dl hackad dill
Rör ihop ingredienserna.
Ta sedan upp sillen från inläggningen och låt den rinna av. Skär den eventuellt i mindre bitar om så önskas
Lägg ner sillen i senapssåsen och vänd om noga och låt stå minst 4 timmar.
Kan med fördel förberedas någon dag i förväg.

Currysill
1 burk inläggningssill (250 gr)
1 dl majonnäs, fullfet.
2 dl crème fraiche.
2 stycken röda äpplen
0,5 msk curry
1-2 dl finhackad rödlök.
Salt och peppar
Skär äpplet i tärningar och finhacka rödlöken. Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaksätt med salt, peppar.
Skär sillen i bitar och blanda ihop med de andra ingredienserna. Låt den stå i ett dygn i kylen.

Äggtoddy
2 äggulor
2 msk honung
4-6 cl konjak eller mörk rom
0,75 dl ohomogeniserad lantmjölk
vispgrädde
Vispa äggulor med honung i en hög skål i minst 10 minuter.
Rör ner konjaken/romen.
Häll upp i glas och häll varm mjölk över.
Toppa med vispad grädde.

Julskinka
Griljering:
1dl senap (kika på senapen och utgå från den du gillar men med minst socker i)
2 msk fransk senap,
1 ägg
 
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser ovan. Önskas mindre söt kan det med fördel tas med fransk senap.
Gnid in skinkan
Strö sedan över lite mandelmjöl så det täcker senapen.
Griljera i ugnen i ca 220 grader i 10-15 minuter.

Nötbröd
100g mandlar med skal
100g hasselnötter med skal
100 g linfrön
100g sesamfrön
100 g solrosfrön
100g valnötter
100g pinjenötter
100g pumpafrön
6 ägg
1 dl kokosfett (utan smak)
Salt
Sätt ugnen på 160g . Blanda alla ingredienser (OBS! nötterna skall vara hela).
Klä en avlång form med bakplåtspapper och lägg i smeten. Sätt in i ugnen och grädda i 1h.
Vänd sedan ut det och låt svalna på galler. Du kan plocka bort 10g av varje nötsort och ersätta det med till exempel russin för en mer julig smak eller varför inte använda  0,5 dl glögg istället för kokosolja och smaksätta med lite anis och fänkål så får du vörtsmak på.

Köttbullar
800 gram köttfärs
1 riven gul lök
1 ägg
2 msk tomatpuré
Salt+peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och rulla stora köttbullar. Stek ytan och låt dom bli klara i ugnen i ca 10 minuter. Då slipper man massa stek-os och medans de står i ugnen hinner man göra klart testen av middagen.
 
Rödkål
1 klyfta Rödkål ca 250 gr
½ gul Lök
2 skivor varmrökt Sidfläsk
½ Äpple
1 dl Svarta Vinbär
2-3 msk Smör
1 msk Balsamvinäger
1 tsk Honung
1 tsk Salt
6 Kryddpepparkorn
6 Vitpepparkorn
6 Nejlikor
1 tsk Havssalt
Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då. Strimla löken och fläsket. Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter. Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.
Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor, honung och balsamvinäger. Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då. Smaka av om det behövs mer salt och vinäger.
 
LCHF stuvad grönkål
Fyll en gjutjärnskastrull med grönkål
1 msk salt
100 g smör
5 dl grädde eller kokosmjölk som är min favorit
muskotnöt, salt, peppar.
 
Repa kålen från stocken och ta bort ‘alla’ stjälkar så att det är bara bladen kvar. Grovhacka bladen. Smält smör i en stor stekpanna, lägg bladen i smöret och stekes lite krispiga. Häll över grädde/kokosmjölk och fortsätt att steka kålen till grädden sugits upp, och grönkålen blivit krämig. Salta och peppra eftr smak.
 
Mjöl- och mjölkfritt nötbröd
100g mandlar med skal
100g hasselnötter med skal
100 g linfrön
100g sesamfrön
100 g solrosfrön
100g valnötter
100g pinjenötter
100g pumpafrön
6 ägg
1 dl kokosfett (utan smak)
Salt
Sätt ugnen på 160g . blanda alla ingredienser (OBS! nötterna skall vara hela). Klä en avlång form med bakplåtspapper och lägg i smeten. Sätt in i ugnen och grädda i 1h. Vänd sedan ut det och låt svalna på galler. Du kan plocka bort 10g av varje nötsort och ersätta det med till exempel russin för en mer julig smak.
 
Pepparkakstryffel
2 msk smör
1dl grädde
150 gram 70% alt. 85% choklad
1 tsk kakao
2 tsk pepparkakskryddor
kakao till garnering
Gör så här
Koka upp grädden och ta av kastrullen från plattan. Smält sedan smöret samt chokladen i grädden. Blanda sedan i kryddor och ställ kastrullen i kylskåpet tills det stelnat något.
Rulla sedan tryffelsmeten till kulor. Låt stelna i kylskåp någon timma och rulla slutligen dina tryfflar i pepparkakssmulor eller kakao innan servering.
Pepparkaksboll utan mejerier
10 dadlar
2 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl
2 msk kokosolja smakfri
1 tsk pepparkakskrydda
1 msk vatten
Mixa allt i matberedaren och rulla till bollar! Ställ in i kylen.
 
Marsipan eller mandelmassa:
Mandelmassa:
200 gram mandel
2-3 msk honung eller efter hur sött du vill ha den
0,5 dl grädde
Gör så här:
Skålla och skala mandeln. Kör några minuter i matberedaren tillsammans med honungen
Tillsätt grädde och kör matberedaren igen. Tillsätt mer grädde om du tycker att det behövs.
Marsipan
Vill du göra marsipan tillsätter du en äggvita och kör matberedaren igen
Gör figurer eller bara bollar som du doppar i mörk choklad (minst 70%)
 
Chokladbräck
Valfria nötter och bär ca 3 dl
100-150 gram mörk choklad (minst 70% men ju högre desto bättre)
Toppa med flingsalt.
Blanda allt, in i kylen för att stelna, bryt sedan i valfritt stora bitar.
 
Egen mörk choklad
2 dl kakaosmör
2 dl raw kakao
2 msk macapulver
1-2 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
2 nypor havssalt
Blanda det smälta kakaosmöret med övriga ingredienser. Bred ut smeten över ett bakplåtspapper eller häll i vackra silikonformar. In i kylen tills den stelnat.
Kan garneras med till exempel havssalt, gojjibär, hasselnötter, lakrits.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln