Mikrobiomet, det vill säga de bakterier som finns naturligt i våra kroppar. Bakteriefloran påverkas i båda riktningarna när det kommer till träning och muskeltillväxt. Personer med rikare bakterieflora har större muskeltillväxt samtidigt som träning ger en rikare bakterieflor. Hur vet man inte än!
Våra kroppsegna bakterier i främst tarmarna påverkar hur mycket musklerna växer när du tränar.
Att ha en rik bakterieflora och många olika sorter främst av de goda magbakterierna har en stor effekt på magproblem som IBS, vissa former av allergier, immunförsvarsnedsättning eller sjukdomar som drabbar hjärnan, till exempel depression.

För att förbättra tarmfloran kan du:
- äta minst 1-2 msk fermenterade grönsaker varje dag
- har du svårt att få till fermenterade grönsaker kan du äta probiotika. Ju fler bakteriekulturer och antal desto bättre.
- För att sedan mata de goda bakterierna kan du äta havregryn, gröna bananer eller kall potatis. Du kan också använda 1-2 msk potatismjöl 1-2 ggr/dag.
- Vikitgt att undvika för mycket socker och stor mängd stärkelser och ät så oprocessat som möjligt. Drick vatten.
Läs hela inlägget »

Att hantera en viktminskning i det sociala liv vi många lever kan vara en utmaning. En utmaning som våra förfäder inte utsattes för.

Några tips på vägen är:
- Tänk igenom hur du vill ha kvällen/dagen en dag i förväg.Kolla av läget eller erbjud dig att ta med dig sallad, drycken, efterrätten eller snacksen eller vad du anser kommer bli en utmaning för dig.

- Känner du dig osäker på att sällskapets matvanor klingar med dina, kolla vad det blir så kan du mentalt ha en plan på vad du ska ta mer eller mindre av.

- Eventuellt kan du äta lite mindre mat på dagen om du vet att det kommer bli mer på kvällen. Se dock till att inte gå till middagen superhungrig, då kan eventuella frestelser bli för stor.

- Ska du resa bort och bo hemma hos någon annan. Se till att det finns en frukost du kan äta som funkar för dig. Kanske inte bara fluffiga frallor...

- Välj dina synder. Det finns troligtvis sällskap/situationer du tycker det är mer/mindre värda att ta efterrätten på eller fråga vad det blir för mat. Våga vara krånglig NÄR DU VILl och ställ krav när du vill. Det finns också ett NEJ TACK! Närmare vänner eller familj är det oftast lättare att ställa krav på men erbjud dig alltid att hjälpa till.

Till dig som värd, tänk på att inte truga gästerna. Fråga om de vill ha mer men respektera ett nej tack!

Läs hela inlägget »

Numera försöker jag göra min egen hudvård sedan vi skaffade bin och har tillgång till bivax. Oftast är de olika produkterna baserade på saker som jag har i skafferiet och äter. Det är en bra grundregel, det du smörjer huden med skulle du kunna äta. Huden är ett levande organ och allt du tvättar, smörjer och rengör med kommer ju in i oss. De produkter som anser vara värst ur kemikaliesynpunkt är parfym, solskydd, plastprodukter och hudkrämer.

Bisfenoler:
Bisfenol A har du säkert hört talas om och finns bland annat i plastartiklar, ffa engångsartiklar som plastglas. 

Bromerade falmskyddsmedel:
Flamskyddsmedel är som det låter, ett ämne som vill minska risken att övertändas om den utsätts för en gnista. Det finns i våra möbler, elektroniska varor.

Nonylfenol och nonylfenoletoxialt:
Finns i rengöringsmedel och färg. Här kan du påverka mycket genom att välja rengöringsmedel till ditt hem med omsorg. Ämnet är förbjudet inom EU me kommer ändå in till oss via import av kläder och textilier.

Ftalater:
Ämne som mjukgör plast, ffa PVC men även att färgen ska vidhäfta bättre.Det finns både farliga och mindre farliga ftalater men de farliga hittar du främst i tapeter, färg, onstläder, fuskskinn, elkablar och äldre mjuka plastleksaker.

Parabener:
Anv'nds som konserveringsmedel i kosmetik och hygienprodukter för att förhindra bakterie- och mögeltillväxt.

Om du tycker tillsatser i mat är en djungel så ska ud bara veta hur det är med hormonstörande ämnen i vår miljö. Försök att handla främst produkter som kommer från EU. Det är i alla fall strängar lagstiftning än utanför.

Jag kommer under våren försöka lägga ut mina bästa recpet med jämna mellanrum. Jag har ju tidigare skrivit om att jag tvättar håret med bikarbonat och äppelcidervinäger.

Läs hela inlägget »

Silver är omtvistat. Främst för att det inte förekommer naturligt i våra kroppar. Kollodialt silver innehåller nanopartiklar och detta i sig kan låta skrämmande. Silver i nanoformat har dock varit godkänt via EPA i USA sedan 1950-talet. Jag använder kolodialt silver vid tillfällen i livet. De gånger jag känner eller fått en förkylning.
Silver mer effektivt i kolloidal form och då partiklarna är många gånger mindre än mikroorganismen, kan de invadera den och ”kväva den” kemiskt – utan att skada våra celler.

Silver ett naturligt förekommande grundämne som kommer från naturen och utan tvekan klarar av att återgå till naturen. Naturen, djur och människor har sedan urminnes tider samexisterat med silver. Silver finns i jorden vi brukar och i vattnet vi dricker. Även havsvatten innehåller silver och vi vet idag att olika organismer ackumulerar olika mycket silver under sin livstid.
En kolloid är en vätska innehållande partiklar som flyter fritt omkring. Mjölken är till exempel också en kolloid. KS innehåller 99.999% vatten och 0,001% rent silver. KS skadar inte våra celler, men är dödlig för bakterier, virus, svampar och encelliga parasiter såsom amöbor, protozoer och plasmodiumparasiten.

Kollodialt silver användes alltså tidigare inom sjukvården, men då antibiotikan uppfanns i slutet av 1930-talet så tog den över marknaden och silvret föll i glömska. Livsmedelsverket har nyligen förbjudit försäljning av kollodialt silver som kosttillskott så det får endast säljas som vattenrening nu. Till skillnad mot antibiotika så har bakterier svårt att utveckla resistens. Dock är få studier gjorda vilket beror troligtvis på att det inte går att patentera.

Alla får göra sin bedömning men jag använder det vid infektioner för att undvika eller skapa snabbare lindring.

Läs hela inlägget »

Lova mig att du gör lite extra för en hållbar själv, ett hållbart liv och en hållbar miljö 2018!
 

God Jul & Gott Nytt år


Tusen tack alla ni som valt att i någon form ta hjälp av mig under 2017 eller gjort det kloka valet att ha mig vid er sida 2018, både företag och privatpersoner.

Läs hela inlägget »

Kanske är du mitt uppe i julbestyren just nu. Kanske sitter du och reflekterar över året som varit och året som kommer. MItt tips är att avsätta tid för allt detta och njut! :)

Visoon board för mig är ett återkommande inslag i slutet av året. Jag har skrivit om law of the attraction tidigare, det du ber om och fokuserar kommer till dig och jag har inte i någon form fått tillbaka det jag ber om genom min vision board för den hjälper mig hitta ett fokus.

Välj ut 5-10 saker som du vill ha i ditt liv JUST NU (jobb, ekonomi, hälsa, kärlek, vänner, ja välj vilka områden du vill). Jag ser mig själv jobba med forskning eller som projektledare i någon form inom området folkhälsa om 10 år. Klart jag kan ha med den bilden men snarare bör jag hitta 9 bilder och börja med en av den i min vision board för 2018 som kommer ta mig mot detta mål.

Så kör igång!

Läs hela inlägget »

En bra start på dagen speglar ofta resterande av dagen. Den är också viktigt för att hitta en balans i kroppen när du vaknat från din nattsömn.

1. Sov lagom länge! 
Den ultimata sömnen får du om du lägger dig runt 22-tiden på kvällen och sover i åtta timmar.
Efter klockan tio på kvällen är kroppen i en mer aktiv fas. Då sätter många igång med något, sätter sig vid datorn eller vid tv:n. Och då får du med dig den energin i sömnen. Före tio är vi i en lugnare fas och har mer kontakt med oss själva. Lägger vi oss då tar vi samma lugna känsla med oss in i sömnen. 

2. Känn efter 
När du vaknar, våga stanna kvar och reflektera hur din kropp mår, vad ska dagen ge dig. Tar du djupa andetag? Rusa inte upp och kasta dig in i bilen, på cykeln eller ut med promenadskorna för att "hinna" med dagen.

3. Töm tarmen!
Enligt ayurvedisk tradition ska man inte äta förrän tarmen är tömd. Magen är redo att rensas ut efter en natts sömn. Planera in tid för detta och arbeta in det som en viktig rutin. 

4. Socialmediafasta
Försök att inte koppla upp dig mot omvärlden förrän du fått landa i dig själv på morgonen. Alla nya intryck tar oss längre ifrån oss själva.

5. Kramas!
Börja dagen med kärlek till dig själv men också till andra! Ge kramar och värme.

6. Drick något varm, gärna varmt vatten! Själv dricker jag en varm kopp kaffe men oftast en ingefära, citron och gurkmejashot på morgonen. Det ger tarmarna en ursköljning innan dagens utmaningar. Gör därefter ett nytt försök på toaletten om du inte lyckats gå tidigare.

7. Svåraste av allt (iaf för mig)! Undvik orden skynda, snabba dig och andra stressande uttryck till dig själv eller t.ex. barnen på morgonen. Detta får jag jobba med varje dag och jag tycker vi hittat vår rutin för länge sen men ibland är det ju något som "ska bara"- göras och så faller rutinen. 

Läs hela inlägget »

Gott på julbordet:
Jul är en härlig högtid på många sätt och framför allt när det kommer till julbordet finns många delikatesser och vi kostar på oss extra fin kvalité men framför allt att laga mycket från grunden.
Generellt sett är julmat bra mat men man skall akta sig för det dolda sockret som finns i mycket av de färdiga produkterna och totalt sett under dagen kan det bli mycket. Det vill säga det du absolut äter mest av se till att göra det från grunden.  Det du kan äta med gott samvete är lax, ägg, grönsaker, ostar, sill kokt ägg, rökt kött samt kort/köttbullar av bra kvalité.
 
Några tips är:
Glöggen: är mycket socker i. Lite bättre alternativ är att smaksätta rödvin med glöggkryddor och låta det dra en liten stund. Det finns också glögg utan tillsatt socker i, tyvärr har de använt sötningsmedel som stevia men det är ändå ett bättre alternativ till den "vanliga" glöggen.
 
Pepparkakor: Baka något med pepparkakssmak som kladdpepparkaka, smaksätta yoghurten eller rosta nötter i pepparkakskrydda. Eller varför inte göra mörka tryfflar och rulla i pepparkakskrydda. Slipper du både vetemjölet och allt socker, eller varför inte baka mina pepparkakor jag la upp recept på i november?
 
Risgrynsgröt: Är du inte ute efter att gå ner i vikt är det inga problem att ta lite av risgrynsgröten eller ris ala malta. Se bara till att den är hemlagad och utan socker. Använd gärna lite vaniljpulver. Vill du gå ner i vikt är det bra att du ser till att julen blir +/- och bör därför välja kesofrutti (se nedan).
 
Godis/choklad/snask: det finns mycket julgodis du kan laga själv. Se nedan. Vill du inte göra eget så gör det enkelt för dig, köp hem några väl utvalda tryfflar av god kvalité och minst 70% kakaohalt. Torrrostade och saltade nötter.
 
Julbord
Lax i alla former
Sill, såklart finns det socker i sillspaden men eftersom vi inte dricker den så överväger det nyttiga i sillen. Var dock försiktig med all sill utom löksill eller matjesill som är inlagda i färdiga röror. Bättre att köpa 5 minuters sill och blanda din egen smaksättning
Prinskorvar, välj alltid en med hög kötthalt
Köttbullar går bra att köpa också, köp dock med hög kötthalt och kika bak på innehållet vad de använt i som bildningsmedel så det hellre är potatismjöl än ströbröd (gluten)
 
 
Laxcheescake
Botten:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor
Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese (naturell)
2 dl fet creme fraiche  (34%)
1 msk finhackad dill
Garnering:
1 burk röd rom
dill och citron
 
Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut ”brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till ”brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen. Bred laxcheesen över brödbotten och ställ kallt i några timmar innan servering. Gör den gärna dagen innan!
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
 
Kesofrutti (ersättning för risalamalta)
1 liten burk keso
Vispgrädde
Vaniljpulver
Blanda en liten burk keso med vispad grädde i valfri mängd. Tillsätt ekologiskt vaniljpulver efter smak. Serveras med hallon eller jordgubbar.
 
Jansson med blomkål - absoluta favoriten hos gästerna
1/2 Blomkålshuvud
1 Lök
150 g Philadelphiaost
Ansjovis
2 msk anjovis
2,5 dl Ekologisk Creme fraiche
1 dl ekologisk Vispgrädde
Salt och peppar
(mandelmjöl)


Gör så här 
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Plocka därefter fram alla ingredienser, du behöver:

Blanda samman philadelphiaost, creme fraiche, vispgrädde, 2 msk ansjovisspad, lite salt och vitpeppar.
Allt vispas så klumpar försvinner och blandas ordentligt.
Skiva halva blomkålshuvudet i halvcentimetertjocka skivor.
Lägger blomkålen i botten på formen, det blir lite smulor men det är inget som gör något.
En gul lök skivas och fördelas i formen ovanpå blomkålen.
Massan bres ut över blomkålen
Strö lite mandelmjöl ovanpå (inte nödvändigt)
In i ugnen ungefär en halvtimme eller tills den fått fin färg och blomkålen mjuknat.
När jansson är färdig, ta ut den och slå av överflödig vätska som bildas i botten! 


Rödbetsssallad
300 gram hela inlagda rödbetor
1 dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche (går givetvis att utesluta och enbart ha majonnäs)
1 litet rött äpple
0,5  gul lök
0,5 msk dijonsenap
salt, peppar
Skala lök och äpple och finhacka.
Finhacka rödbetorna och blanda allt. Smaka av med salt och peppar.
 
Senapssill
1 burk 5 minuters sill
1 msk dijonsenap
2 dl ekologisk crème fraiche
1 st finhackad rödlök
0,5 dl hackad dill
Rör ihop ingredienserna.
Ta sedan upp sillen från inläggningen och låt den rinna av. Skär den eventuellt i mindre bitar om så önskas
Lägg ner sillen i senapssåsen och vänd om noga och låt stå minst 4 timmar.
Kan med fördel förberedas någon dag i förväg.

Currysill
1 burk inläggningssill (250 gr)
1 dl majonnäs, fullfet.
2 dl crème fraiche.
2 stycken röda äpplen
0,5 msk curry
1-2 dl finhackad rödlök.
Salt och peppar
Skär äpplet i tärningar och finhacka rödlöken. Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaksätt med salt, peppar.
Skär sillen i bitar och blanda ihop med de andra ingredienserna. Låt den stå i ett dygn i kylen.

Äggtoddy
2 äggulor
2 msk honung
4-6 cl konjak eller mörk rom
0,75 dl ohomogeniserad lantmjölk
vispgrädde
Vispa äggulor med honung i en hög skål i minst 10 minuter.
Rör ner konjaken/romen.
Häll upp i glas och häll varm mjölk över.
Toppa med vispad grädde.

Julskinka
Griljering:
1dl senap (kika på senapen och utgå från den du gillar men med minst socker i)
2 msk fransk senap,
1 ägg
 
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser ovan. Önskas mindre söt kan det med fördel tas med fransk senap.
Gnid in skinkan
Strö sedan över lite mandelmjöl så det täcker senapen.
Griljera i ugnen i ca 220 grader i 10-15 minuter.

Nötbröd
100g mandlar med skal
100g hasselnötter med skal
100 g linfrön
100g sesamfrön
100 g solrosfrön
100g valnötter
100g pinjenötter
100g pumpafrön
6 ägg
1 dl kokosfett (utan smak)
Salt
Sätt ugnen på 160g . Blanda alla ingredienser (OBS! nötterna skall vara hela).
Klä en avlång form med bakplåtspapper och lägg i smeten. Sätt in i ugnen och grädda i 1h.
Vänd sedan ut det och låt svalna på galler. Du kan plocka bort 10g av varje nötsort och ersätta det med till exempel russin för en mer julig smak eller varför inte använda  0,5 dl glögg istället för kokosolja och smaksätta med lite anis och fänkål så får du vörtsmak på.

Köttbullar
800 gram köttfärs
1 riven gul lök
1 ägg
2 msk tomatpuré
Salt+peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och rulla stora köttbullar. Stek ytan och låt dom bli klara i ugnen i ca 10 minuter. Då slipper man massa stek-os och medans de står i ugnen hinner man göra klart testen av middagen.
 
Rödkål
1 klyfta Rödkål ca 250 gr
½ gul Lök
2 skivor varmrökt Sidfläsk
½ Äpple
1 dl Svarta Vinbär
2-3 msk Smör
1 msk Balsamvinäger
1 tsk Honung
1 tsk Salt
6 Kryddpepparkorn
6 Vitpepparkorn
6 Nejlikor
1 tsk Havssalt
Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då. Strimla löken och fläsket. Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter. Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.
Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor, honung och balsamvinäger. Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då. Smaka av om det behövs mer salt och vinäger.
 
LCHF stuvad grönkål
Fyll en gjutjärnskastrull med grönkål
1 msk salt
100 g smör
5 dl grädde eller kokosmjölk som är min favorit
muskotnöt, salt, peppar.
 
Repa kålen från stocken och ta bort ‘alla’ stjälkar så att det är bara bladen kvar. Grovhacka bladen. Smält smör i en stor stekpanna, lägg bladen i smöret och stekes lite krispiga. Häll över grädde/kokosmjölk och fortsätt att steka kålen till grädden sugits upp, och grönkålen blivit krämig. Salta och peppra eftr smak.
 
Mjöl- och mjölkfritt nötbröd
100g mandlar med skal
100g hasselnötter med skal
100 g linfrön
100g sesamfrön
100 g solrosfrön
100g valnötter
100g pinjenötter
100g pumpafrön
6 ägg
1 dl kokosfett (utan smak)
Salt
Sätt ugnen på 160g . blanda alla ingredienser (OBS! nötterna skall vara hela). Klä en avlång form med bakplåtspapper och lägg i smeten. Sätt in i ugnen och grädda i 1h. Vänd sedan ut det och låt svalna på galler. Du kan plocka bort 10g av varje nötsort och ersätta det med till exempel russin för en mer julig smak.
 
Pepparkakstryffel
2 msk smör
1dl grädde
150 gram 70% alt. 85% choklad
1 tsk kakao
2 tsk pepparkakskryddor
kakao till garnering
Gör så här
Koka upp grädden och ta av kastrullen från plattan. Smält sedan smöret samt chokladen i grädden. Blanda sedan i kryddor och ställ kastrullen i kylskåpet tills det stelnat något.
Rulla sedan tryffelsmeten till kulor. Låt stelna i kylskåp någon timma och rulla slutligen dina tryfflar i pepparkakssmulor eller kakao innan servering.
Pepparkaksboll utan mejerier
10 dadlar
2 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl
2 msk kokosolja smakfri
1 tsk pepparkakskrydda
1 msk vatten
Mixa allt i matberedaren och rulla till bollar! Ställ in i kylen.
 
Marsipan eller mandelmassa:
Mandelmassa:
200 gram mandel
2-3 msk honung eller efter hur sött du vill ha den
0,5 dl grädde
Gör så här:
Skålla och skala mandeln. Kör några minuter i matberedaren tillsammans med honungen
Tillsätt grädde och kör matberedaren igen. Tillsätt mer grädde om du tycker att det behövs.
Marsipan
Vill du göra marsipan tillsätter du en äggvita och kör matberedaren igen
Gör figurer eller bara bollar som du doppar i mörk choklad (minst 70%)
 
Chokladbräck
Valfria nötter och bär ca 3 dl
100-150 gram mörk choklad (minst 70% men ju högre desto bättre)
Toppa med flingsalt.
Blanda allt, in i kylen för att stelna, bryt sedan i valfritt stora bitar.
 
Egen mörk choklad
2 dl kakaosmör
2 dl raw kakao
2 msk macapulver
1-2 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
2 nypor havssalt
Blanda det smälta kakaosmöret med övriga ingredienser. Bred ut smeten över ett bakplåtspapper eller häll i vackra silikonformar. In i kylen tills den stelnat.
Kan garneras med till exempel havssalt, gojjibär, hasselnötter, lakrits.

Läs hela inlägget »

Varning för ett hårt inlägg! ;)

Hur fokuserad är du på att skapa den kropp du önskar? Jag säger inte att det finns EN speciell kroppstyp som ser bäst ut eller att du inte duger som du är men jag säger att många ofta nämner är att de vill se ut på ett visst sätt (kan vara dig själv tillbaka i tiden eller en känd profil, vän eller kollega) men ändå inte ger sig själv förutsättningarna.
En anlending brukar vara att "jag har inte tid". Ser vi tillbaka i tiden och den äldre generationen som när våra mor- och farföräldrar var unga hade de inget alternativ till att inte motionera, ena skillnaden var att det kallades överlevnad på den tiden. Idag gäller det att vi lägger energi på att lämna det där bekväma livet som de eventuellt drömde om ibland. Det där livet med konstant uppkoppling, stress från den ena bokade tiden till den andra. Jag har sagt det innan men nämner det igen, du är inte bättre än rökaren bredvid dig om du har ett stillasittande liv (och nej förflyttningar räknas inte). Precis som en rökare påverkar du andra i din omgivning men med din slappa livsstil, att hela tiden prata om ett mål du inte når, påverkar också alla andra att inte prioritera dig själv speglar också till andra att du inte är viktig. Jag vet inte hur många föräldrar jag mött som "tappat bort sig själva". Någonstans är det din skyldighet att prioritera dig själv för att visa att du är värd något för dig själv och andra. Du behöver prata med dig själv, lyfta dina tankar och åsikter för andra och visa att du är villig att ta plats i ditt eget liv.

Det krävs engagemang, tid och energi att förändra en attityd för det är precis det allt handlar om. Vi lever i en tid där allt ska ske snabbt där många glömmer sina prioriteringar eller mål 10 min efter att de pratat om den för de är just på väg till något annat.
Det du behöver lägga fokus på är den inre styrkan. Många är långt borta från sin bästa vän, själen! Att många av oss frågar andra vad som är rätt väg eller kopierar vad andra gör istället för att lyssna till din egna magkänsla.
Vad du tycker och tänker om dig själv kommer spegla din självimage. Du behöver jobba hårt för att ta tillbaka din värdighet och ditt egna förtroende.

Som sagt, jag säger inte att det är lätt, jag säger inte att du måste se ut på ett visst sätt men du måste sluta skylla på att du inte har tid att motionera eller äta bra mat. Vi har aldrig haft så mycket tid över som nu. Det du behöver göra är att prioritera. Behöver det ske en förändring just denna veckan? Absolut inte men börja jobba med att vinna tillbaka din egna värdighet och förtroende före du jobbar med alla runt omrking dig, för det är så det låter - "alla andra"...

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Länkar

Senaste kommentarer

Arkiv

Etiketter