Att leva som man lär. 
Ofta sitter problemet i att du inte ser orsak och verkan. Vad gör du regelbundet som gör att det blir som det blir. Både vad du gör och vad du känner kommer spegla ditt resultat.
Att se dig själv, ta ansvar och kontroll. Erkänn för dig själv vem du är! Många av oss behöver ett bollplank för vi vill inte se skuggorna i vårt mönster. Vår personlighet är inte självklar för oss, framförallt inte de negativa sidorna.

Jag möter människor dagligen i mitt jobb som tycker att de gör mängder med bra val. Vad är då bra? Jo det många jämför är hur det tidigare varit. Räcker det? Absolut!! Däremot är det kanske inte alltid tillräckligt för att nå hela vägen. När når jag hela vägen mot mitt mål? Det gör du när du skapar uthållughet och tålamod. Hur menar du? Ju längre tiden passerar kommer det du jämför med vara bättre och bättre och dina val kommer hela tiden spegla en långsamm progression mot förbättring som kommer leda dig till ditt mål.

Var uthållig!

Läs hela inlägget »
Etiketter: mental hälsa mål

En utmaning som vi som odlar mycket ställs inför nu är hur man på bästa sätt kan förvara grönsakerna över hela vintern. Att syra grönsaker har jag gjort länge men inte varit lika bra på att ta hand om dem genom konservering. Inläggning av squash är något jag kommer göra av större delen av skörden också.
Vi föds utan bakterier i tarmen och får sen snabbt via vår mamma en hel uppsjö bakterier som utgör grunden i vårt tarmsystem.

En matsked mjölksyrade grönsaker innehåller lika mycket mjölksyra bakterier som 1 liter fil och bakteriekulturen i mjölksyrade grönsaker är dessutom så mycket starkare och nyttigare än i mjölkprodukter så som tex yoghurt.

För dig som har problem med sköldkörteln. Alla kålsorter, vitkål, rödkål, blomkål, broccoli, savoykål, grönkål, brysselål etc. innehåller ämnen som hämmar sköldkörtelhormon produktionen. Mjölksyrning är, förutom värmebehandling ett sätt att få bort dessa sköldkörtelhormonhämmare i kålen. All kål skall dock jäsa i minst 2 veckor och efterjäsa (mogna) i 4 veckor för att en mjölksyrning ska ske.

Recept:
1,5 kg vitåkål (eller blanda med morötter)
Salt utan jod, (himalaya eller havssalt)

Diska burken eller burkarna noga. Riv grönsakerna. Blanda grönsakerna med saltet och stampa runt så att det bildas vätska från kålen/morötterna. Se till att grönsakerna packas tätt och att de täcks med vätska. Lämna någon centimeter mellan grönsakerna och locket eftersom de kommer att jäsa. Se till att släppa på trycket på locket varje dag. Låt burken stå 2 veckor i rumstemperatur och sedan i kylen.

Läs hela inlägget »

Hur viktigt är det att vi borstar med flour elller ligger vikten på att vi återigen inte kan tro att plåster hjälper mot bakomliggande orsaker? 
Karies har minskat avsevärt sedan 40-50-talet men nu ser man en liten ökning av karies hos barn. Folktandvården slår stora slag för användandet av flour. Själv använder ingen av oss det här hemma men försöker vara noga med att borsta tänderna och att se till att vi inte äter snabba kolhydrataer, raffinerade produkter och äter/dricker socker.

Kolhydrater består av sockerarter eller stärkelser. Sockerarterna sackaros, fruktos och glukos ger upphov till ungefär samma låga pH i plack .
Djurförsök visar att sackaros är mer benäget att bilda karies än fruktos och glukos. Det som många tror är att det enbart är sockerarterna som är avgörande för vår tandhälsa "det är inte bra att äta godis för då får man hål i tänderna". Stärkelser som snabbt bryts ner i munhålan har samma effekt. Så att äta långsamma kolhydrater har inte bara effekt på till exempel vårt blodsocker utan också vår munhälsa. Nyckeln verkar även här vara att tänka på livsmedel med lågt GI.

Salivet är vårt första skydd.  Om salivutsöndringen minskar ökar risken för såväl karies.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tandhälsa socker karies

Det är nog känt för alla att en fungerande kvinnorkropp har en regelbunden menscykel. Könshormonerna i kvinnas kropp ändrar sin dominans i cykler.

Kvinnor och män tillgodogör sig träningen på liknande sätt. 
En menstruationscykel är ungefär 28 dagar, men kan variera mellan 21 dagar och 35 dagar. Ägglossning sker kring dag 14, men det kan variera.
Östrogent hormon som dominerar under de första två veckorna av menscykeln anses ha en uppbyggande, anabol, effekt och progesteron som dominerar under de sista två veckorna anses ha motsatt effekt, katabol.

Resultaten har visat att kvinnor som främst styrketränade under menstruationscykelns två första veckor fick bättre effekt och upplevde träningen som mer positiv än om de främst styrketränade de två sista veckorna under menscykeln. Detta säger dock inget om att du inte får effekt av styrketräningen de två sista veckorna men bör eventuellt lägga mer fokus på styrketräningen de två första veckorna. 

Experimentella studier visar på att perioden efter ägglossning när progesteronnivåerna är som högst, kan fettanvändningen under träning vara mer effektiv. Teoretiskt skulle detta kunna ge en fördel att öka mängden konditionsträning under de två sista veckorna i menstruationscykeln men det har inte bekräftats vid några vetenskapliga träningsstudier.

Läs gärna mer på Idrottsforskning där det också står om benhälsan, rubbningar i menscykeln med mera.

Läs hela inlägget »
Etiketter: kvinnor styrketräning

Stress kan bestå av många olika situationer. Som det ser ut kan inte kroppens biokemi skilja på olika situationer utan skapar en reaktion. Jag själv är en rätt obekymrad person och ältar sällan. Ältandet för kroppen kan vara en minst lika stor stressfaktor som en stressreaktion som kommer från att ha mycket att göra.
Oro är fullt normalt om vi står inför en situation som skulle kunna vara farlig men inte den oron jag ofta möter i mitt jobb hos människor. Där oron är för vad andra kommer tycka, oron för om jag duger, oron för om jag göra rätt.

Lyssna på magkänslan, du duger som du är, du är bra nog. Skulle det vara så att du inte är det är det bättre att du lägger all energi på att försöka göra det själv till en bättre version av dig själv. 
 

Läs hela inlägget »

Vaniljsås är busenkelt att göra till sommarens bärkompotter och pajer. Här delar jag med mig att av min snabba vaniljsås:

Sötning efter önskemål, jag använder lite honung
Vaniljpulver efter smak, ca 1/2-1 tsk brukar vara lagom, blanda i grädden
3-5 dl vispad grädde (inte för hård, jag använde stavmixern, går i ett nafs)

2-3 äggulor som du rör i efter du vispat ihop grädden, sötning och vaniljpulver.

Klart!

Gör vi en paj använder jag oftast havregryn, smör och sötning utifrån vår filosofi. 

Läs hela inlägget »

Se till att livet blir som du önskar. Detta betyder inte alltid som du har tänkt dig men alla har vi vissa värderingar och normer vi önskar leva efter. Dessa värderingar och normer gör att vi gör vissa val i livet. När vi gör val som inte synkar med dessa kommer vi känna olust, lätt irriterade och allmänt på dåligt humör.

Vi har tre barn. Jag tror på att ge dem samma hälsosamma grund som vi ger oss själva. Jag tror på att vara konsekvent med min och vår hälsa. Att vara konsekvent leder ofta till grunden av olika vanor. Jag vill sätta många goda vanor och tankar kring hälsan hos våra barn för jag tror att det kommer leda till att de som vuxna har med sig det. 

Oavsett vardag eller ledighet vet jag att vissa principer håller vi fast vid.
Jag vet att våra barn inte mår bra av att sova för lite i flera dagar. Våra barn har dock väldigt olika sömnbehov men alla (11, 8 och 5 år) har ett behov på minst 10 timmar.

Jag tror på att ge barnen nyttig och näringsrik mat i 95 procent av alla måltider och att försöka ha måltiderna tillsammans. Det ger oss ett behagligare klimat i familjen och suget efter något sött för att få upp blodsockret innfinner sig inte på samma sätt. Vi tror inte på att kompensera och muta med mat.
Visserligen äter inte våra barn socker så för dem är det naturligt att vill man ha någon kaka eller snacks så har man bakat det eller skurit upp frukt, det finns inga "snabba" lösningar. Att äta ihop är vikitgt. Det är så lätt att barnen svävar ut och börjar påpeka vad den andra gör men syftet med att alltid äta tillsammans är just att kring måltiderna landar man i samtal och reflektion. Framför allt viktigt på kvällen innan barnen ska sova så de kan få prata av sig innan de ska sova och reflektera över saker som snurrar.

Vi tror på att begränsa allt tv och spelande. Har säkert väldigt hårda regler kontra många andra och är konsekvent på dem oavsett ledighet eller inte. Det leder till att tjatet blir mindre när de kan få spela eller titta för de vet att det är under en begränsad del av dagen och först ska man ha varit ute, gjorde något fysiskt, varit kreativt eller också bara kunnat sätta sig ner och ta det lugnt UTAN något att titta på eller lägga fokus på.

Vi tror på att barnen behöver aktivera hjärtat. Idag har till exempel jag och mannen först sprungit, sedan sprang den äldsta tjejen sedan cyklade minstingen och nu efter lunch sprang mannen och mellantjejen en runda. 

Min uppmaning är att förmedla det du tror på, tumma inte på dina normer och värderingar för det innebär att du skär sår i dig själv. Är det för ofta kommer dessa sår bli djupa och vägen tillbaka bli för lång. Våga stå för vad du anser vara viktigt. Din hälsa är viktig, du är viktig!

Läs hela inlägget »

Veckorna rullar på och barnen har hunnit med att fira in sommarlovet men vi får vänta 2 veckor till innan vi satsar på att ta semester. Tack vare det fina vädret som varit så har, i alla fall jag, haft känslan av att det varit semester redan. Detta toppas med att jag har väldigt liten del av min verksamhet inomhus så här års vilket jag är tacksam över. 

Hur går det då med Höga kusten Trail? Jo det går bra, vi kör på och senast i torsdags körde vi ett längre pass. Min man har lättare för korta snabba och jag för längre så tillsammans kompletterar vi varandra bra när vi tränar ihop. Jag sprang en trailrunda igår men den blev 1,5 kilometer gång för marken blev för svår för att springa i. Höga ojämna tuvor blandat med grenar och stenar som det inte gick att se på grund av vegetationen.

Här får ni sista veckorna av planeringen som var på 12 veckor. Vi kör vidare och försöker ha långpass varannan vecka. 

 
Vecka 5
1 Långpass 15 km
2 Distans 8-10 km
3 styrka
Bonus: Intervall 7-12 min, koordinationslopp 4 x 100 m, 8 min tröskelfart (5.30-6.05) x 2 med en min vila mellan

Vecka 6
1 Distans 10 km
2 Intervaller Uppvärmning 7-12 min, koordination 4 x 80 m, 2 x 3-5 km (6-6,25 min tempo)
3 Styrka
Bonus: IntervallerUppvärmning 7-12 min, 1 km x 4-5

Vecka 7
1 Distans 8 km behagligt tempo
2 Intervall 7-12 min, koordinationslopp 4 x 100 m, 6 x 4 min, 1 min vila mellan varje. Snabbare mot slutet.
3 Tröskelpass 12 km, 1-2 km uppvämning, 3-5 km tröskelfart, 6-7 lugn distansfart
Bonus: Inget

Vecka 8
1 Distans 8-10 km
2 Intervall: Uppvärming 7-12 min, 4 x 100 m, 3 x 3 km, 3 min vila eller 3 x 19 min.
3 Långpass116-18 km
Bonus: Styrka

Vecka 9
1 Distans 10 km, långsamt tempo, minst 65 min
2 Intervalluppvärmning 7-12 min, 5 x 60 m, 3 x 2 km eller 3 x13 min
3 Styrka
Bonus

Vecka 10
1 Distans 8 km + lättare styrka
2 Intervalluppvärmning 7-12 min, 4 x 100 m koordination, 4 x (90 s, 60 s, 30 s), vila 60s, 45s, 30s
3 Långpass 18-20 km
Bonus: Distans 6 km lugnt

Vecka 11
1 Distans 8-9 km
2 Intervall Uppvärmning 7-12 min, 5 x 1 km eller 5 x 6 min med 90 s vila mellan
3 Tempo 8 km utmana dig
Bonus: Rörlighet

Vecka 12
1 distans 5 km lugnt
2 Distans 3-4 km
3 Styrka

Ut och njut!

Läs hela inlägget »

Nu har det snart gått en månad in i träningsplaneringen. Vi har kunnat hålla alla veckorna enligt plan och jag har dessutom ofta tagit bonuspasset eller ett styrkepass till.

För vår del när båda föräldrarna satsar på samma lopp och dessutom ska parera detta med småbarnsliv, jobb, en dotter som ska genomgå en stor operation med med så krävs det sin PLANERING.

Idag blev det 10 km i Göteborg medan dottern skulle opereras. Gick bra och kändes ok, vi sprang 15 km i söndags och kände av det i fotlederna idag. Annars känns kroppen stark. I Söndags höll vi drygt 5-5.10 tempo och kändes inte särskilt jobbigt trots 21 grader ute och gassande sol.

Vecka 3 såg ut såhär:

Intervall Uppvärmning 7-12 min, koordinationslopp 4 x 100 m, intervall 2 x 10 min (3 min vila mellan). 
Styrka
Långpass 15 km (känns det ok sista 2-3 km, öka tempot. Håll hellre igen i början)
Bonus: Rörlighet

Vecka 4 går vi in på nu:

2 pass á 10 km
ett pass intervall: 
Uppvärmning 7-12 min, koordination 5 x 60 m, 3 x 3-5 min intervaller, vila 2 min mellan 1 och 2 samt 1 min mellan 2-3. Snabbare på slutet!
Bonus: 8 km löpning + 15-20 min core

Läs hela inlägget »

Jag möter ofta människor som anser sig äta hälsosamt men tack vare att det finns många produkter som marknadsförs som hälsosamma men inte är det luras konsumenten. Detta är ett fantastiskt exempel av Ann Fernholm.

Många upplever sig ha svårt att hantera socker utan att ha ett missbruk men mår sämre och hamnar i en ond cirkel där både matlagning och träningen blir därefter. Tanken "har redan skitit sig då kan jag fortsätta hela dagen" tar över.

När vi säger socker menar vi egentligen ett samlingsnamn för en rad olika sockerarter. Det finns både naturligt förekommande socker och processat. Det är det processade och tillsatta sockret vi bör akta oss för som drar igång vårt belöningssystem och signalerar överlevnad för kroppen. Hjärnan ser till att skicka feedback på allt som gynnar vår överlevnad oavsett om det är för stunden.

Dopamin är vårt främsta hormon som går igång när vi äter socker, kopplat till vår belöningssystem, motivation och fokus. Det är också kopplat till vårt begär. Dopamin utsöndras när vi njuter av något vare sig det är något vi utför eller tuggar eller för den delen bara tittar på. Det gör att en viss lust kan komma bara genom att titta på favoritgodiset eller om du gillar att dansa kan du få lusten av att dansa och röra på dig när du tittar på ett program eller en aktivitet kopplat till denna rörelse som du finner rolig. Dopamin ser då till att påminna dig om detta. Man hade kunnat tycka att hjärnan ska vara selektiv att dopamin ska bara utsöndras när det är något som också gynnar oss. Men det gör den i alla dessa lägen, socker gynnar oss kortsiktigt. Den skapar lust, ångestdämpande och tillfredställelse för stunden men sedan kommer oftast den negativa feedbacken men då är det andra hormoner i kroppen och signalsystem som kickar in.
Ihop med detta så bildas en stor del av våra signalsubstansen i tarmen och kopplingen finns genom vagusnerven till hjärnan så hur din mage mår spelar också stor roll för hur belöningssystemt agerar. Eftersom det för stunden upplevs som överlevnad för hjärnan så utvecklas lätt ett beroende.

Det värsta för oss är snabba kolhydrater tillsammans med fett. De tillsammans förstärker effekten kontra att enbart äta till exempel socker eller bara fett.

Vi vet att alla kolhydrater inte är av ondo så absolut att du behöver tänka på att äta lågkolhydratkost för hälsan MEN du behöver också se till att få i dig fibrer som inte bryts ner förrän i tjocktarmen och ger mat till våra tarmbakterier.

För mycket socker och raffinerade produkter leder till överskottsenergi (=viktuppgång som syns på vägen eller fluffig mage) samt näringsbrist. Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler vilket för att efter en tid kommer det resultera i diverse (ofast) diffusa symtom.

Att bryta ett beroende är inte lätt och många behöver hjälp i sin läkning. En viktig del är dock planering, acceptans, jämnt blodsocker och fysisk aktivitet.

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Länkar

Senaste kommentarer

Arkiv

Etiketter